Ons

Engagement

Bij Jordans zetten we ons in voor een duurzame natuurontwikkeling.

Wij streven naar het behoud van de biodiversiteit via onze programma’s in het Verenigd Koninkrijk en in de rest van de wereld. 

En daar blijft het niet bij! 

De Jordans Farm Partnership

Instandhouding van de biodiversiteit in het VK 

De liefde voor de natuur en de bescherming ervan staan centraal in alles wat wij doen. Sinds de oprichting van Jordans is het onze ambitie geweest om de natuur te beschermen. De natuur die ons zoveel geeft en de bron is van onze lekkere producten, loopt in het VK gevaar. Volgens het laatste rapport van de Wildlife Trust wordt één op de zeven inheemse soorten in het VK met uitsterven bedreigd. Soorten die op landbouwgrond voorkomen, worden het meest in hun voortbestaan bedreigd. Daarom hebben wij besloten om samen met onze landbouwers in het Verenigd Koninkrijk de krachten te bundelen. Op die manier trachten we de beste methoden te vinden om de natuur te beschermen en de biodiversiteit in stand te houden.

Dit is hoe het Jordans Farm Partnership tot stand kwam. Via dit programma verbinden onze Britse haverboeren zich ertoe 10% van hun land voor wilde fauna en flora voor te behouden. Meer vlinders, meer hazen, meer uilen? Dat is waar het bij het behoud van biodiversiteit om gaat. Het betekent het scheppen van toevluchtsoorden voor wilde fauna en flora die nu bedreigd worden. Via ons Jordans Farm Partnership, onze boeren en onze partners van The Wildlife Trust en LEAF hebben wij de afgelopen 5 jaar 4.060 hectare land voorbehouden ten bate van wilde fauna en flora. De natuur beschermen betekent ook haar de ruimte geven om op haar eigen tempo te gedijen.

Paranoten in Bolivia

Duurzame landbouwbedrijven in het Amazonegebied

We houden van paranoten. Ze zijn natuurlijk heerlijk, zitten boordevol goeds en ze gaan perfect samen met onze goudkleurige, knapperige havermoutclusters. De meeste van deze noten komen eigenlijk… uit Bolivia! Ze worden in het wild geoogst in de diepten van het Amazoneregenwoud.  

In samenwerking met het CIPCA (Boliviaans Centrum voor Onderzoek en Promotie van Kleine Boeren) helpen wij 15 gemeenschappen in het Boliviaanse Amazonegebied om een duurzame teelt tot stand te brengen die het milieu beschermt en tezelfdertijd ook de mannen en vrouwen

Wij helpen bij het aanleggen van boomkwekerijen, het schoonmaken van paden en een collectieve voorlichting over meer respectvolle landbouwtechnieken. In 2019 werden meer dan 37 000 zaadjes geplant om de Braziliaanse notenbomen in het Amazonegebied te helpen aanvullen. Door de gemeenschappen in het Amazonegebied te steunen, dragen wij ertoe bij dat het Amazonegebied een natuurgebied blijft boordevol leven en heerlijke paranoten. 

Amandelen uit Californië

Planten voor de bijen 

Samen met paranoten zijn amandelen één van onze favoriete natuurlijke lekkernijen. Amandelen zijn niet alleen heerlijk, ze bevatten ook veel goede voedingsstoffen. Maar wist u/je dat ze een beetje hulp nodig hebben om te groeien? Volgens het WWF is 75% van ’s werelds belangrijkste gewassen afhankelijk van dierlijke bestuiving. Dit geldt ook voor de amandelbomen in Californië waar bijen essentieel zijn voor de groei van amandelen.

Normaal gesproken worden duizenden amandelbomen in zeer grote boomgaarden gekweekt en komen ze allemaal op hetzelfde moment in bloei. Hoewel dit er op foto’s prachtig uitziet, is het voor de natuur, die juist behoefte heeft aan diversiteit, niet ideaal om in een groot gebied slechts één plantensoort te hebben! Als amandelen te laat bloeien, hebben bijen en andere bestuivende insecten geen andere voedselbronnen meer. Daarom werken we samen met Project Apis m. aan hun Seeds for Bees-project. Dit project helpt de bijen gezond te houden door de biodiversiteit in boomgaarden te vergroten en soorten te planten die gunstig zijn voor bestuivende insecten. En biodiversiteit is een opwaartse spiraal: dankzij de wortels van andere planten is de bodem gezonder en kan het regenwater de wortels van de amandelbomen gemakkelijker bereiken, waardoor de boomgaarden gezonder en duurzamer worden. 

 Tegen 2021 zullen wij de groei van meer dan 2,5 miljoen m2 van deze planten bevorderen: een feest voor bijen ter grootte van ongeveer 11.000 tennisbanen!